Zakwaszenie organizmu

Towarzyszy ci ciągłe zmęczenie? Huśtawki nastrojów? Ospałość? W twojej diecie brakuje owoców i warzyw? Możesz zatem cierpieć na zakwaszenie organizmu. Do prawidłowej pracy naszego ciała potrzebna jest równowaga kwasowo – zasadowa. Niestety, bardzo łatwo można ją zachwiać. W dzisiejszym świecie życie przybiera bardzo szybkie tempo, nie zawsze zwracamy uwagę na to, co jemy. Zapominamy o surowych owocach, czy pełnych witamin warzywach. Spożywamy bardzo dużą liczbę produktów wysoko przetworzonych oraz fast foodów. To bardzo źle – żywiąc się w ten sposób dostarczamy naszemu organizmowi ogromną ilość pokarmów o odczynie kwaśnym. Skutkuje to zatem zachwianiem równowagi kwasowo – zasadowej. Objawy tego stanu są następujące: ciagłe rozdrażnienie, zmęczenie, ból głowy, łamliwość paznokci oraz cienie pod oczami. Nie łatwo jest przywrócić organizmowi równowagę kwasowo – zasadową. Żeby to zrobić, powinniśmy zacząć dostarczać organizmowi jak największą ilość owoców, warzyw oraz mleka. Przede wszystkim powinniśmy ograniczyć spożywanie pieczywa, słodyczy, słodzonych, suszonych owoców, wołowiny i wieprzowiny. Produkty te mają bardzo silne działanie zakwaszające. Przykładowy jadłospis osoby, która cierpi na zaburzenie równowagi kwasowo zasadowej może wyglądać następująco. Spożywać należy przede wszystkim świeże owoce i warzywa: banany, truskawki, jabłka, śliwki, gruszki, pomidory, paprykę, ogórki, szpinak, brokuły, kalafior. Staramy się jeść tak zwane produkty sezonowe, to znaczy takie owoce i warzywa, które obecnie dojrzewają na grządkach. Ponadto warto spożywać mleko, uważać jednak należy na jego przetwory- sery białe oraz żółte, masło i inne. Warto umieścić w naszej diecie płatki owsiane, otręby oraz pieczywo pełnoziarniste. Bakalie również są polecane, jednak z umiarem, gdyż zawierają sporo cukru. Tłuste mięsa w postaci wołowiny oraz wieprzowiny nie poprawią naszego samopoczucia. Podsumowując- aby czuć się lepiej, mieć więcej energii, wyglądać korzystniej, należy zwracać większą uwagę na to, co gości na naszym talerzu.

Możliwość komentowania jest wyłączona.

  • Poparzenie słoneczne- jak leczyć

    Poparzenie słoneczne- jak leczyć

    Przebywanie przez bardzo długi czas na słońcu może prowadzić do poparzeń. Z tego względu niezbędne jest ograniczenie przebywania na słońcu lub stosowanie kremów ochronnych, które mają filtry UV pozwalające na właściwą ochronę przed promieniami słonecznymi. Jednak jeśli nastąpiło już poparzenie trzeba odpowiednio na nie zareagować. Po pierwsze trzeba rozpoznać czy do poparzenia w ogóle doszło. …
  • Przyczyny uszkodzenia wątroby

    Przyczyny uszkodzenia wątroby

    Każda choroba wątroby  może być spowodowana różnymi czynnikami. Jak przy wielu innych chorobach przyczyną wystąpienia choroby wątroby może być zły tryb życia i jedzenie potraw o różnych porach dnia. Poza tym wątroba obciążana jest przez znaczną otyłość i wypijanie dużej ilości alkoholu. Oczywiście boląca wątroba może świadczyć również o tym, że pacjent zbyt długo przyjmował …
  • Poważna niewydolność żylna

    Poważna niewydolność żylna

    Coraz więcej osób dotkniętych jest bardzo poważną niewydolnością żylną. W takiej sytuacji istnieje kilka dróg, którymi można pójść, aby pozbyć się tego typu problemów. Jedną z nich jest operacja, która najczęściej wiąże się z bardzo skomplikowanym zabiegiem, po którym mogą wystąpić komplikacje. Dodatkowo operacja już sama z siebie nie kojarzy się dobrze. W niektórych sytuacjach …